piątek, 12 marca 2010

c.d. tematy kulinarne /continuacion...temates culinares

Co do jedzonka, to pyszne! Oprocz wspomnianych emanadas (ciasto, mieso mielone, oliwki, jajko, cebula...), bylo oczywiscie pyszne argentynskie asado (steki z wolowiny), makarony (wplywy imigrantow z Wloch), pizza, ravioli (j.w.) . Jako deserowe dania, dulce de leche,pyszny krem jakby karmelowy, ale jednak inny. Uwaga -Do dostania w polskich marketach! Takze alfajores, czyli specjalne ciastka wypelnione tym dulce e leche. Najlepsza marka Havana, pochodzi wlasnie z Mar del Plata (nie do dostania w Polsce, niestety).
Wracam do fotek. Ponizej babcia Tato i wujek Eduardo przed domem babci.

Takze babcia przed osiedlowym warzywniakiem. Uwaga specjalnie pozuje takze obsluga warzywniaka:)

Dodatkowo fotka pigwy (membrillo) bardzo znanej w niektorych kregach:)

En el tema de la comida – sabrosa! Ademas de ya mencionadas empanadas (pasta, carne picada, aceitunas cebolla, huevo…), tambien hubo porsupuesto el asado argentino (la espectacular ternera), pastas (influencia de los imigrantes de Italia), pizza, ravioli (lo mismo). Entre los platos de postre, dulce de leche ,una crema como de carmel pero un poco distinta. Attencion – esta en los supermercados espanoles y polacos. Tambien otor postre , los alfajores, unas galeetas especiales con dulce de leche. La major marca Havana procede justo de Mar del Plata (desgraciadamente me parece que no se las puede ceomprar en Espana).
Vuelvoa a las fotos.

Mas abajo abuela Tato y el tio Eduardo en el ferente de la cas de mi abuela.
Tambien abuela en el frente de la verdureria del barrio:)

Y una foto de membrillo, muy conocido por algunos lados:)









7 komentarzy:

  1. Hejze Andrzeju! Dulce de leche w Polsce to kajmak i poza tym, ze mozna go dostac jako dulce de leche to mozna ugotowac puszke mleka slodzonego skondensowanego w wodzie, ok 2-3h i daje zblizony rezultat. Szkoda, ze nikt sie jeszcze u nas nie zorientowal, ze lody o smaku dulce de leche sa wysmienite...
    Pigwy niczego sobie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pigwa jest ekstra, niedawno poznałem w Polsce, gdy dostaliśmy butle syropu z pigwy i mielismy okazje skosztowac pigwowki. Ma bardzo duzo witaminy C i przeciwutleniaczy (przynajmniej tak na wiki stało napisane) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, że w Polsce dulce de leche do kajmak.Według mnie jednak smak się trochę różni w każdym razie dulce de leche, które jadłam w Argentynie jest z dodatkiem wanilii i popiołu (to jest jakiś specjalny popiół)

    OdpowiedzUsuń
  4. a co do lodów to rzeczywiście, szkoda, że w Polsce brak takowych:))) Może to pomysł na biznes;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. No, nie !
    Dulce de leche jest niepowtarzalne.

    Prawie ... to robi różnicę ;)
    Tak, wanikia i popiół daja wspaniale efekt.
    Ale można kupić "prawdziwe" dulce de leche przez internet, jest firma, która sprzedaje mate i dulce de leche.

    No!
    El dulce de leche es unico.
    En Polonia se puede comprar algo parecido pero le falta el aroma a vainilla y ese no se que ....
    Aqui se puede comprar el dulce de leche original argentino en una firma que vende por internet (tambien vende yerba mate)

    OdpowiedzUsuń
  6. gotowane mleko skondensowane serwowala nam mama w dziecinstwie:)
    wszystkim zycze smacznego oryginalu i jeszcze smaczniejszych podrobek:)

    la hervida leche condensada nos hacia sieplre mama en la infancia:)
    a todos los deseo buen aprovecho del original y todavia mejor provecho de las copias:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ahora en Polonia se puede comprar la leche condensada ya como "casi dulce de leche"
    Teraz w Polsce mozna kupic mleko skondensowanego "prawie" jak dulce de leche

    OdpowiedzUsuń